Brugt bil: Tjek den igennem, før du køber

Skal du købe en brugt bil, skal du forberede dig godt, og det gælder uanset om du handler privat eller hos en bilforhandler. Læs med, og bliv klogere på, hvad du skal tjekke.

Har du indledt jagten på en ny bil, går du måske nu overvejer om du skal købe en ny eller en brugt. Der er ikke noget entydigt svar, men artiklen her siger klart og tydeligt: køb brugte biler – men vær opmærksom, når du handler.

Først og fremmest skal du være opmærksom på, at den bil, du har for øje, ikke nødvendigvis er fejlfri, fordi den netop er gået igennem syn. Her bliver der udelukkende kigget på, om bilen er i lovlig stand, mens hverken motor, gearkasse eller kobling bliver undersøgt.

Overvejer du at købe en brugt bil, bør du altså:

– Gennemgå bilen grundigt

– Prøvekøre bilen

– Få bilen tjekket af en uvildig mekaniker

Køb privat eller hos forhandler

Som tommefingerregel kan du roligt handle med private, når du køber en brugt bil, så længe du husker at kigge den godt efter i sømmene, og eventuelt kører den forbi en mekaniker, der kan sige god for den. 

Samtidig er det en god idé at spørge ind til tidligere ejerforhold, gennemgå servicebogen og høre om tidligere skader og lignende. Og så er det selvfølgelig essentielt, at du kan se den originale registreringsattest.

Køber du i stedet en brugt bil hos en forhandler, skal du stadig være opmærksom på standen. Her kan du også hurtigt kigge efter den generelle stand på forhandlerens biler – ser den ud til at være god, kan du være mere tryg. At købe bil hos en bilforhandler er ikke ensbetydende med, at bilen er fejlfri, og derfor kan det stadig være en god idé med et uvildigt tjek hos en anden mekaniker.

Husk desuden altid at prøvekøre bilen, så du kan mærke, om den kører ligeså godt, som sælgeren siger.

Camilla Skøtt